Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει-----Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται-----Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας-----Ενώ προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας τα πάντα γύρω από τη ζωή, τα παιδιά μας μαθαίνουν τι είναι η ζωή-----Ο κυριότερος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Γλώσσα Στ΄ - (14) Παιδικό Πάσχα

Γρηγόριος Ξενόπουλος



Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (1867 -1951) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν ζακυνθινή. Μετά τη γέννησή του, η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Ζάκυνθο, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε μαθηματικά, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη λογοτεχνία και αναδείχθηκε μια από τις σημαντικότερες πνευματικές φυσιογνωμίες στο πρώτο μισό του αιώνα μας. Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας καθώς  έγραψε ένα πλήθος μυθιστορήματα και διηγήματα. Ο Ξενόπουλος υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού “Νέα Εστία”, καθώς και αρχισυντάκτης του νεανικού περιοδικού “Διάπλασις των Παίδων”, όπου έγραψε θαυμάσια άρθρα με το ψευδώνυμο “Φαίδων”. Το 1931 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα το 1951.
Τα “`Απαντα” του συγγραφέα καλύπτουν 11 τόμους. Τα γνωστότερα από τα έργα του είναι: “Στέλλα Βιολάντη”, “Ο Κόκκινος Βράχος”, “Πλούσιοι και φτωχοί”, “Τερέζα Βάρμα - Δακόστα”, “Οι Φοιτητές”, “Τίμιοι και άτιμοι”, “Τυχεροί και άτυχοι”, “Αναδυομένη”, “Ο κατήφορος”, “Το μυστικό της κοντέσας Βαλέραινας”, κ.ά.

http://atheo.gr/yliko/zp/pergiortis/interaction.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου