Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει-----Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται-----Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας-----Ενώ προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας τα πάντα γύρω από τη ζωή, τα παιδιά μας μαθαίνουν τι είναι η ζωή-----Ο κυριότερος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Γεωγραφία (κεφ. 23) - Η βλάστηση της Ελλάδας

Βλάστηση είναι ο τρόπος ανάπτυξης των φυτών μιας περιοχής. Η βλάστηση μπορεί να είναι πλούσια ή φτωχή και εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το κλίμα, το υψόμετρο και το ανάγλυφο μιας περιοχής. Τα πιο πολλά δάση της Ελλάδας βρίσκονται σε περιοχές που πέφτουν πολλές βροχές(Δυτική & Βόρεια Ελλάδα, Πελοπόννησος)
Ζώνες βλάστησης της Ελλάδας:
1.Μεσογειακή(μακία- φρύγανα): υψόμετρο 0-600μ. Φυτά που συναντάμε: θυμάρι, πουρνάρι κ. ά.


2. Παραμεσογειακή: δηλ. φυλλοβόλα, πλατύφυλλα δάση: υψόμετρο 600-1200 μ. Φυτά που συναντάμε:ιτιές, βελανιδιές, σημύδες, κυκλάμινα κ. ά.


3. Ψυχρόβιων κωνοφόρων: υψόμετρο πάνω από 800 μ. Δάση από ερυθρελάτη και λευκή ελάτη, πεύκα, κέδρους κυπαρίσσια κ. ά



4. Ορεινή - υπαλπική: υψόμετρο 1700 - 1800 μ. Φυτά που συναντάμε είναι η καστανιά, η οξιά, το έλατο κ. ά.


5. Αλπική - υψηλών ορέων: υψόμετρο από 1700 ως 2900 μ. Βλάστηση ποώδης(χαμηλά φυτά), με πολλά είδη λουλουδιών, βοτάνων και θάμνους.



ΑΣΚΗΣΕΙΣ: 1,   2,   3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου