Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012
Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012
Η χλωρίδα και η πανίδα της Ελλάδας
View more presentations from atavar
Χλωρίδα είναι το σύνολο των φυτικών ειδών και πανίδα το σύνολο των ζωικών ειδών που συναντάμε σ' ένα τόπο.
Με τον όρο ενδημικό είδος εννοούμε το είδος εκείνο του ζώου ή του φυτού που συναντάμε αποκλειστικά σε μια περιοχή και πουθενά αλλού.
Π. χ., η κεφαλλονίτικη ελάτη ή το αγριοκάτσικο κρι-κρι στην Κρήτη αποτελούν ενδημικά είδη
ΧΛΩΡΙΔΑ
Με τον όρο χλωρίδα εννοούμε το σύνολο των διαφόρων ειδών φυτών που απαντούν σε μία περιοχή. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 6.000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία περίπου 1.100 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη. Είναι μοναδική στην Ευρώπη για τον πλούτο της, αλλά και για την μεγάλη αναλογία ενδημικών σε σχέση με την έκτασή της. Έτσι, για παράδειγμα η Γερμανία, με έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδας έχει 2.400 είδη και 6 ενδημικά, η Αγγλία με διπλάσια έκταση έχει 2.300 είδη και 16 ενδημικά και η Ισπανία με τετραπλάσια έκταση έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό ειδών με την Ελλάδα.
Αυτό το γεγονός οφείλεται στην μεγάλη ποικιλία βιοτόπων και οικοσυστημάτων, τα οποία είναι ικανά να φιλοξενήσουν όχι μόνο αυτόν τον αριθμό χλωρίδας αλλά και πολύ σημαντική πανίδα. Ο συνδυασμός της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας μεταξύ τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), το ιδανικό μεσογειακό κλίμα, το έντονο ανάγλυφο, οι δαντελωτές ακρογιαλιές, τα χιλιάδες νησιά και η πλούσια παλαιογεωγραφική ιστορία του ελληνικού χώρου δημιούργησαν οικότοπους ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Αυτό το γεγονός οφείλεται στην μεγάλη ποικιλία βιοτόπων και οικοσυστημάτων, τα οποία είναι ικανά να φιλοξενήσουν όχι μόνο αυτόν τον αριθμό χλωρίδας αλλά και πολύ σημαντική πανίδα. Ο συνδυασμός της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας μεταξύ τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), το ιδανικό μεσογειακό κλίμα, το έντονο ανάγλυφο, οι δαντελωτές ακρογιαλιές, τα χιλιάδες νησιά και η πλούσια παλαιογεωγραφική ιστορία του ελληνικού χώρου δημιούργησαν οικότοπους ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
ΠΑΝΙΔΑ
Με τον όρο πανίδα εννοούμε το σύνολο των διαφόρων ειδών ζωικών οργανισμών (Σπονδυλωτών και Ασπόνδυλων) που απαντούν σε μία περιοχή. Η γνώση μας για τα ζώα της Ελλάδας ξεκινά πολύ παλιά, ουσιαστικά από τον Αριστοτέλη που πριν από 2.300 χρόνια έγραψε το "Περί ζώων ιστορίαι", όπου περιέγραψε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια περίπου 600 είδη. Σύμφωνα με πρόσφατες απογραφές (Fauna Europaea 2004), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 23.130 είδη ζώων της ξηράς και των γλυκών νερών .Σ’ αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα 3.500 είδη της θάλασσας. Αν προσθέσουμε έναν αριθμό ειδών που έχει καταγραφεί αλλά δεν περιλαμβάνεται στους σημερινούς καταλόγους, φθάνουμε σε ένα σύνολο περίπου 30.000 ειδών. Η πανίδα της Ελλάδας δεν είναι καλά μελετημένη. Καλύτερα γνωστά είναι τα Σπονδυλόζωα, ενώ τα μεγαλύτερα κενά υπάρχουν στα Ασπόνδυλα. Πιστεύεται ότι αν μελετηθεί η ελληνική πανίδα πλήρως, θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 50.000 είδη! .
Από αυτά:
• 555 είναι ψάρια (447 θαλάσσια και 108 είδη γλυκού νερού)• 22 είναι αμφίβια• 61 είναι ερπετά• 436 είναι πουλιά• 111 είναι θηλαστικά (98 χερσαία και 13 θαλάσσια)• 24.747 περίπου είναι ασπόνδυλα
Αυτή η μεγάλη ποικιλότητα της πανίδας της χώρας μας εξηγείται όπως και η ποικιλότητα στην χλωρίδα. Από τη μία πλευρά, ο ελληνικός χώρος λειτούργησε ως καταφύγιο στα ζώα της Βόρειας Ευρώπης που ήθελαν να αποφύγουν τους παγετώνες και από την άλλη, η τεράστια ποικιλία οικοτόπων της χώρας μας (σ' ένα μικρό γεωγραφικό χώρο απαντούν πολλοί διαφορετικοί τύποι περιβάλλοντος) βοήθησε στην ανάπτυξη διαφορετικών πληθυσμών άγριων ζώων, οι οποίοι έδωσαν νέα είδη και υποείδη, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά στη χώρα μας.• 555 είναι ψάρια (447 θαλάσσια και 108 είδη γλυκού νερού)• 22 είναι αμφίβια• 61 είναι ερπετά• 436 είναι πουλιά• 111 είναι θηλαστικά (98 χερσαία και 13 θαλάσσια)• 24.747 περίπου είναι ασπόνδυλα
πηγή: Εγκύκλιος παιδεία
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
Ιστορία (κεφ. 20) - Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων και οι Ακρίτες
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
Επανάληψη στη στρογγυλοποίηση !!!
Ένα ξεχωριστό μάθημα στρογγυλοποίησης από το Ζήκο , στην αγαπημένη μου ελληνική ταινία << Της κακομοίρας >> !!!
Ιστορία (κεφ. 19) - Οι Βυζαντινοί & οι Άραβες
View more presentations from atavar
Άραβας πολεμιστής. Χαρακτηριστικό του το μαύρο τουρμπάνι, δηλωτικό του επίλεκτου σώματος που ανήκε (πηγή: Εγκύκλιος παιδεία)
ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΥΡ (πηγή: Εγκύκλιος παιδεία)
Το "υγρο πυρ" ή "θαλάσσιο" ή "ελληνικό πυρ" αποτελούσε ένα από τα ισχυρότερα αλλά και πιο μυστηριώδη όπλα του Βυζαντίου. Ήταν εφεύρεση του Έλληνα μηχανικού Καλλίνικου, από την Ηλιούπολη της Συρίας. Η σύνθεση του υγρού πυρός ήταν κρατικό μυστικό και δεν ξέρουμε ακριβώς από τι και πώς φτιαχνόταν. Φαίνεται όμως πως ήταν ένα μίγμα από θειάφι, πίσσα, νίτρο, φώσφορο και άλλα εύφλεκτα υλικά.
Οι τρόποι χρήσης του υγρού πυρός, είναι οι εξής:
α) Τοποθετούνταν στην πλώρη των πλοίων σε χάλκινους σωλήνες(σιφώνια), απ' όπου εκτοξευόταν.
β) Χρησιμοποιούνταν και χύτρες πήλινες γεμάτες υγρό πυρ, που εκτοξεύονταν και συντρίβονταν στο εχθρικό πλοίο και έτσι προκαλούσαν πυρκαγιά.
γ) Χρησιμοποιούνταν και βαλλίστρες ή και καταπέλτες από όπου εκσφενδόνιζαν οι στρατιώτες το υγρό πυρ την στιγμή που έπρεπε κατά των εχθρών. Με το υγρό πυρ οι Βυζαντινοί κατάφεραν σε κρίσιμες στιγμές να αναχαιτίσουν τους εχθρούς τους.
Απεικόνιση της μάχης του Πουατιέ. (πινακας του Charles de Steuben , Λούβρο) (πηγή: Εγκύκλιος παιδεία)
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012
Φυσική ( θερμότητα ) - Θερμαίνοντας και ψύχοντας τα στερεά , τα υγρά και τα αέρια
ΠΕΙΡΑΜΑ 2 :ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΕΡΙΑ
ΠΕΙΡΑΜΑ 3 :ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ
ΠΕΙΡΑΜΑ 4 : ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ
(κλικ στην εικόνα για να μεταβείς στην προσομοίωση)
πηγή:www.skoool.gr
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ - ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Μια μικρή γεύση για την επίσκεψη μας στο Πλανητάριο την Τρίτη 17 Ιανουαρίου.
View more presentations from Γρηγόρης Ζερβός
Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
Φυσική ( θερμότητα ) - Εξάτμιση , συμπύκνωση
from Γρηγόρης Ζερβός
πηγή : παιδείας μέθεξις
Το Παιχνίδι της συμπύκνωσης και της εξάτμισης
Παίξε με την εξάτμιση και τη συμπύκνωση. Δώσε στα δοχεία θερμότητα ("Heat") ή αφαίρεσε θερμότητα ("Cool"), ξεσκέπασε το καπάκι ("Remove lids"), πάτησε "Sorter" για να ταξινομήσεις τα υλικά σε στερεά ("Solids"), υγρά ("Liquids") ή αέρια ("Gases"). Μην ξεχάσεις να κάνεις εξάσκηση πατώντας "Quiz" (ευκαιρία για εξάσκηση και στα αγγλικά μια και ολόκληρη η δραστηριότητα είναι σε αυτή τη γλώσσα)
(κλικ στην εικόνα για να μεταβείς στη δραστηριότητα)
πηγή : παιδείας μέθεξις
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012
Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012
Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)