Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει-----Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται-----Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας-----Ενώ προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας τα πάντα γύρω από τη ζωή, τα παιδιά μας μαθαίνουν τι είναι η ζωή-----Ο κυριότερος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αύριο ( 5/5/2012 ) η μεγαλύτερη πανσέληνος της χρονιάς!

Η πανσέληνος της 5ης προς 6η Μαΐου θα είναι η μεγαλύτερη και λαμπρότερη για το 2012. Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2012 θα λάμψει στον ουρανό τη νύχτα της 5ης προς 6η Μαΐου. Η πανσέληνος του ερχόμενου Σαββατοκύριακου θα είναι πιο μεγάλη και πιο λαμπρή από τις άλλες επειδή ο δορυφόρος μας θα βρεθεί πολύ κοντά στη Γη, στη «στενότερη» επαφή μεταξύ των δυο σωμάτων για αυτή τη χρονιά. 
Εξ αιτίας της ελλειπτικής τροχιάς που ακολουθεί καθώς περιφέρεται γύρω από τη Γη, η Σελήνη άλλοτε βρίσκεται πιο κοντά και άλλοτε απομακρύνεται από τον πλανήτη μας. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με τη θέση της, άλλοτε φαίνεται μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη στον γήινο παρατηρητή. Το σημείο στο οποίο ο δορυφόρος μας πλησιάζει περισσότερο τη Γη ονομάζεται περίγειο και εκείνο στο οποίο βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν λέγεται απόγειο. Καθώς η Σελήνη ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τον πλανήτη μας σε περίπου 27,3 ημέρες, κάθε μήνα έχουμε ένα «περίγειο» και ένα «απόγειό» της.
 Η εφετινή μαγιάτικη πανσέληνος θα είναι η μεγαλύτερη από τις πανσελήνους αυτής της χρονιάς επειδή θα σημειωθεί πιο κοντά στο περίγειο – και άρα πιο κοντά στη Γη – από όλες τις άλλες. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής (στις 3:35 ώρα Γκρίνουιτς ή 6:35 ώρα Ελλάδας) το «γεμάτο» φεγγάρι θα βρεθεί σε απόσταση μόλις 356.955 χλμ από εμάς, σχεδόν μια μόλις μοίρα μακριά από το περίγειο. Αυτό σημαίνει ότι θα φαίνεται κατά περίπου 14% πιο μεγάλο και κατά 40% πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως. 
Για να δείτε πάντως την προσεχή πανσέληνο ακόμη μεγαλύτερη, κοιτάξτε τον ουρανό την ώρα της ανατολής ή της δύσης της. Η περίφημη «οφθαλμαπάτη της Σελήνης» κάνει το φεγγάρι – και όλα τα ουράνια σώματα – να φαίνονται μεγαλύτερα όταν βρίσκονται χαμηλά στον ορίζοντα. Το φαινόμενο εντείνεται ακόμη περισσότερο αν τύχει να «συλλάβετε» την αντανάκλασή τους ανάμεσα από κτίρια ή δέντρα.
Αναδημοσίευση από το φιλικό ιστολόγιο : 1ο 12/Θ Δημοτικό Σχολείο Νέας Μαγνησίας ,( ευχαριστούμε  πολύ ).

2 σχόλια:

  1. Κυριε επισης λενε οτι τετοια μερα θα σου συμβει κατι με σχεση βρικολακες λυκανθρωποι κτλ

    ΑΠΟ:Nick@ki!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη , μπορεί εκείνο ακριβώς το βράδυ να μην είδε κανείς βρυκόλακες , την επόμενη ημέρα όμως ( των εκλογών ) μάλλον κάποιοι τους συνάντησαν ...

      Διαγραφή